woensdag 1 juni 2016

Purl Soho Smocked dress + shirt

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier nog iets postte. Zieke kindjes en een gebroken arm bij onze peuter hebben er voor gezorgd dat er in mei zo goed als geen tijd overbleef om te naaien. Wel leerde ik nieuwe leuke patroon-sites kennen en breidde mijn voorraad patroontjes verder uit.

Met de zomer voor de deur, was het eerste patroontje dat ik wou testen er eentje van Purlsoho. De Smocked dress + shirt leek me iets heel eenvoudigs en moois en trok meteen mijn aandacht op de website. Het patroon bestaat gewoon uit 2 rechthoeken, waarvan de armsgaten uitgesneden worden, en 2 schouderbanden die geknipt worden in schuine draad. In het patroon zit de beschrijving inbegrepen voor het handmatig smocken (via borduur-steken) van het bovenstukje. Ik koos echter voor klassiek smocken van zowel voor- als achterpand, via het gebruik van elastisch garen in het spoeltje. Ik gebruikte steeklengte 4 en spanning 0 (dus neutraal); het vastzetten van begin en einde aan iedere rij doe ik met kleinere steeklengte (2,5 à 3).


Ik koos voor een licht katoenen zomers stofje. Het model is er eentje dat zich leent tot variatie. Daarom maakte ik een top (de shirt) voor Lenah en een langere jurk (de dress) voor Marthe. Ik startte met de top voor Lenah en gebruikte de afmetingen voor een maatje 5-6 jaar zoals in de werkbeschrijving. Dit bleek zeker ruim genoeg, al had ik de tuniek misschien beter iets langer gemaakt want ze groeit zo snel.


Voor Marthe gebruikte ik dezelfde maat, maar dan het lange formaat dus voor een jurkje. Beide werkjes sluiten met schouderbandjes bovenaan.


Een klein maar belangrijk detail in de werkbeschrijving is de Franse naad-afwerking binnenin. Ik vond de rechthoeken vrij breed uitvallen, dit is echter omdat er twee naden gestikt worden. Een eerste van een goeie 0,5 cm aan de goede kant van het werk, deze naden worden open gestreken en aan de slechte kant van het werk wordt dan een tweede naad van een kleine 1,5 cm gestikt. Dit ga ik onthouden als fijn detail voor een propere afwerking van werkjes, nl. een extra 1,5 cm naad aan beide kanten bij knippen, zodat een Franse naadafwerking mogelijk wordt.


Ik had deze namiddag een super-ontspannende fotoshoot met de meisjes gepland, op een rustig moment d.w.z. terwijl de jongste sliep, met beiden hun nieuwe jurkje aan. Maar amai, wat was me dat voor een strijd. Individuele foto's leken nog enigszins te lukken, 't is te zeggen terwijl ik de ene fotografeerde, was de andere al bezig om het jurkje los te peuteren... Maar om die 2 samen op de foto te krijgen, geen makkie! Ik moet zeggen dat de tijd dat ze beiden hun jurk samen aanhadden op een deftige manier, en ze zich in mijn buurt (en dus in die van mijn camera) bevonden, toch zeker wel 3 minuten moet geweest zijn ;-). In die luttele minuten vroeg kleine broer - die tegen dat de fotoshoot daadwerkelijk ging plaatsvinden ondertussen al terug wakker was - aandacht en was het een stress van jewelste om de zusjes naast elkaar te krijgen. Uiteindelijk is het me gelukt om één - welgeteld één! - foto te nemen van beiden, weliswaar met hun boek respectievelijk pop in de hand want die konden ze toen echt niet meer lossen. Helaas werden onmiddellijk na die ene foto, de bandjes losgemaakt en had het echt geen zin meer om hen nog meer te laten poseren.


Met dit relaas van mijn fotoshoot, wil ik maar zeggen dat ik me toch wel vragen stel bij al die prachtige beelden op al die blogs van naaiende mama's, van 2 zusjes, of een zus en een broer, of 2 broertjes met nieuwe kleertjes aan en oh-zo-mooi-poserend voor de camera...!! Maar die zullen allicht geen 4 en 5 jaar oud zijn zeker he, denk ik er dan bij, meestal zijn ze iets ouder, dus het zal wel de leeftijd zijn, niet?! ;-)

Al bij al ben ik toch wel blij met het resultaat van dit supereenvoudige en toffe patroontje, en zullen er nog wel een paar zomerse gesmockte tuniekjes en jurkjes volgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...