zondag 24 april 2016

Ruche trui

Tricot is zeer geschikt voor kinderkledij, en leent zich ook perfect tot verschillende manieren van afwerking. Ik wou graag eens een halsafwerking doen met een ruche. Ook het gebruik van elastisch garen stond al lang op mijn om-eens-te-proberen lijstje. Ik combineerde een ruche met een min of meer gesmockte afwerking van mouwtjes en onderkant in dit truitje:


Het patroon is dat van de raglan sweater trui van eerder dit jaar. De ruche met halsbies afwerking deed ik volgens deze handleiding op Ottobre. De zichtbare kant van de ruche werkt ik af met een gewone dichte tricotsteek. Afwerking achteraan met een lus-bies, een knoopje en elastisch lusje als sluiting.


Voor de mouwtjes en de onderkant van het truitje wou ik een andere afwerking dan de klassieke (naar binnen strijken en enkel of dubbel stikken). Het superlichte tricot stofje leek me perfect om elastisch garen te gebruiken. Ik deed dit in het spoeltje, zodat de elastiek onderaan komt te zitten. Ik gebruikte een wijde steeklengte en een iets lossere draadspanning onderaan, en een iets hogere draadspanning voor de mouwtjes. Hoe hoger de spanning, hoe dichter de gesmockte steken en dus hoe meer aansluitend. Voor de mouwtjes mocht dit; de onderkant van het truitje mocht echter iets losser zijn. Dit is het resultaat, voor mijn eerste keer smocken mag dit er best zijn vind ik ;-)


Lenah vond het super om te poseren met haar nieuwe truitje. Ze wou het zelfs niet meer uitdoen... Daar leid ik uit af dat het truitje haar goed zit ;-) En tevens dat dit projectje voor herhaling vatbaar is.
Dus: twee nieuwe technieken die ik zeker nog zal toepassen!

2 opmerkingen :

 1. Superleuk truitje zeg! En chapeau voor het werken met het elastisch garen, dat staat hier ook nog op het lijstje :-).
  Die halsafwerking vind ik heel erg mooi, heb de tutorial net opgeslagen om te proberen :-).
  Groetjes, Isabel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt niet moeilijk hoor, dat elastisch garen, gewoon de draadspanning een beetje aanpassen, en eerst eens oefenen in een klein stukje van je stofje, want het resultaat is denk ik wel sterk afhankelijk van de soort stof. Die ruche vraagt wat geduld en oefening, maar loont wel de moeite ;-)

   Verwijderen

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...