maandag 29 mei 2017

Communie-outfit: hier is ze dan!

Kleine meisjes worden groot... Onze oudste dochter Marthe deed zaterdag haar Eerste Communie!
Gisteren was haar communiefeest, wat een prachtige dag. Ons meisje straalde in haar communiejurk waar ik de afgelopen weken heel wat tijd aan spendeerde. Hou jullie vast voor een spam aan foto's, niet alleen in deze post maar ook in de volgende berichten die ik plan naar aanleiding van deze gelegenheid ;-).Het patroon van de jurk was een tip van deze dame, en kocht ik online. De kant met bloemen, satijn-voering, satijn biaislint en ook de Punta di Roma voor de bolero kocht ik allemaal hier. De stof voor de rok niet, deze had ik al een hele tijd liggen. Het is nl. dezelfde stof als waarmee ik 6,5 jaar geleden het wiegje voor Marthe bekleedde, gekocht in een stoffenwinkel in de Sleepstraat in Gent destijds.


Marthe haar communiejurk is een project geworden van vele uren, avonden, weekends werk... Startend met het bestuderen van het Engelstalige patroon en het knippen van de verschillende onderdelen in de buiten- en binnenstofjes. Kwa lengte heeft Marthe maat 128, echter het lijfje en de breedte van het jurkje knipte ik in maat 122. Het stikken van het lijfje was een hele uitdaging. De voering moest op de juiste hoogte zitten, de bloemen in de tulestof met borduursel moesten mooi doorlopen achteraan.


De uitdaging bij het rokdeel zat hem vnl. in de tulestrook onderaan: de juiste dikte vinden van de tulestrook, én de juiste hoogte. Ik volgde hier niet echt het patroon, maar baseerde me op meet- en paswerk, uitproberen en opnieuw proberen. De tule vond ik hier.
De blinde rits op de rug loopt door tot onder het middel. De band in het middel (in gewone voeringstof, dubbel) is op 4 plaatsen gefronst in de hoogte en vastgestikt: links en rechts op middenachter, en ook op de beide zijnaden.


De band in voeringstof en de tulestrook tussen de buiten- en de voeringstof van de rok, zorgen voor de feestelijke tint van de jurk, vind ik. Ze maken de feestjurk af, en zijn 2 details die ik zeker meeneem voor volgende (feest)jurken ;-).

Na de jurk volgde dan de bolero (een eenvoudig Burda patroon), in een zalmkleurige Punta di Roma. Ik liet Marthe kiezen voor een 3/4 ofwel lange mouw. Door de warme temperaturen van de afgelopen dagen was het niet nodig geweest, maar ze koos toen - begin mei - voor een lange mouw.
Tenslotte maakte ik ook nog een bijpassend handtasje - een An-tasje, zo leuk om te maken! - en tenslotte nog 3 bloemen voor in haar haar (deze maakte ik nog op de dag van de communieviering!).
Vele naaigroetjes!

2 opmerkingen :

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...