Doorgaan naar hoofdcontent

Communie-outfit: hier is ze dan!

Kleine meisjes worden groot... Onze oudste dochter Marthe deed zaterdag haar Eerste Communie!
Gisteren was haar communiefeest, wat een prachtige dag. Ons meisje straalde in haar communiejurk waar ik de afgelopen weken heel wat tijd aan spendeerde. Hou jullie vast voor een spam aan foto's, niet alleen in deze post maar ook in de volgende berichten die ik plan naar aanleiding van deze gelegenheid ;-).Het patroon van de jurk was een tip van deze dame, en kocht ik online. De kant met bloemen, satijn-voering, satijn biaislint en ook de Punta di Roma voor de bolero kocht ik allemaal hier. De stof voor de rok niet, deze had ik al een hele tijd liggen. Het is nl. dezelfde stof als waarmee ik 6,5 jaar geleden het wiegje voor Marthe bekleedde, gekocht in een stoffenwinkel in de Sleepstraat in Gent destijds.


Marthe haar communiejurk is een project geworden van vele uren, avonden, weekends werk... Startend met het bestuderen van het Engelstalige patroon en het knippen van de verschillende onderdelen in de buiten- en binnenstofjes. Kwa lengte heeft Marthe maat 128, echter het lijfje en de breedte van het jurkje knipte ik in maat 122. Het stikken van het lijfje was een hele uitdaging. De voering moest op de juiste hoogte zitten, de bloemen in de tulestof met borduursel moesten mooi doorlopen achteraan.


De uitdaging bij het rokdeel zat hem vnl. in de tulestrook onderaan: de juiste dikte vinden van de tulestrook, én de juiste hoogte. Ik volgde hier niet echt het patroon, maar baseerde me op meet- en paswerk, uitproberen en opnieuw proberen. De tule vond ik hier.
De blinde rits op de rug loopt door tot onder het middel. De band in het middel (in gewone voeringstof, dubbel) is op 4 plaatsen gefronst in de hoogte en vastgestikt: links en rechts op middenachter, en ook op de beide zijnaden.


De band in voeringstof en de tulestrook tussen de buiten- en de voeringstof van de rok, zorgen voor de feestelijke tint van de jurk, vind ik. Ze maken de feestjurk af, en zijn 2 details die ik zeker meeneem voor volgende (feest)jurken ;-).

Na de jurk volgde dan de bolero (een eenvoudig Burda patroon), in een zalmkleurige Punta di Roma. Ik liet Marthe kiezen voor een 3/4 ofwel lange mouw. Door de warme temperaturen van de afgelopen dagen was het niet nodig geweest, maar ze koos toen - begin mei - voor een lange mouw.
Tenslotte maakte ik ook nog een bijpassend handtasje - een An-tasje, zo leuk om te maken! - en tenslotte nog 3 bloemen voor in haar haar (deze maakte ik nog op de dag van de communieviering!).
Vele naaigroetjes!

Reacties

Een reactie posten

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van