woensdag 14 december 2016

Winter bomber jack

Toen ik afgelopen zomer tijdens een grote opkuis van mijn mama's stoffenkast, deze 2 donkerblauwe stofjes kon "redden" - nl. een jeansstofje met zachte teddy aan de binnenkant, én een warme, zachte en vrij dikke fleece, zag ik daar vrijwel direct een warme jas in voor Tobias. Ik maakte er een bomber jack mee voor hem. Een werk van lange adem, waar ik dan ook trots op ben! De jas is al een tijdje klaar, maar pas vandaag aan het model én op foto geraakt (2 voorwaarden die tegelijkertijd moeten vervuld zijn om te kunnen posten hier ;-)).


Ik gebruikte het bomber jack patroon van Knippie 2016-3 dat ik in maat 92 aftekende voor mijn eerste bomber jasjes (hier en hier), maar knipte nu overal extra naad bij. De jeans-teddy gebruike ik voor het voorpand, de zakken, en een aangestikte kraag. Het voorpand is dan ook slechts één stof, maar het is een hele dikke en bovendien zitten daar ook de zakken, wat extra warmte geeft. Op de foto's is een beetje te zien dat de zakken dus in de zachte teddy zijn ;-)


De mouwen en het achterpand zijn in fleece, en zijn gevoerd met het kleurrijke gestreepte boordstofje dat ik ook gebruikte voor de afwerking aan de polsen en de onderkant.Die voering in één stuk maken (achterpand + daaraan de mouwen gestikt, dus niet het voorpand!), en de randen mooi afwerken... dat waren de grootste uitdagingen. Voor de mouwen werkte ik bij het stikken met een hoek op deze manier:Dit zorgde ervoor dat de polsbandjes smaller konden zijn, beter aansluitbaar, en dat het omplooien en nadien vaststikken van beide lagen mouw, gemakkelijker gingen. Ik werkte de voering in de mouw dus niet af zoals het zou moeten (dit lukte me echt niet, ik geraakte daar maar niet aan uit dat omkeren van beide mouwen en dan aaneenstikken...), maar stikte de voering in de fleece gewoon aan de buitenkant (fleece) vast aan elkaar. Zo zijn de mouwen ook mooi afgewerkt aan de binnenkant.
 

In plaats van de typische bomber-jack afwerking met boordstof aan de hals, zette ik er een kraag op in dezelfde jeans-teddy. Kraag staat rechtop en de rits loopt tot helemaal bovenaan door.
Enkel van de boordstof onderaan ben ik wat ontgoocheld: deze is eigenlijk iets te smal geknipt, waardoor de onderkant wat omhoog kruipt. Maar dat valt niet echt op, en de jas sluit wondermooi aan bij Tobias. 


Hij draagt de jas echt graag; het is min of meer de eerste jas van Tobias die steeds heel snel aangedaan wordt, waar hij niet bij protesteert dus. En dat wil volgens mij toch zeggen dat mijn doel geslaagd is: een zachte warme jas voor onze peuter! Nu maar hopen dat hij er tijdens zijn allereerste maanden op school volop kan van genieten.


Patroon: Bomber jack Knippie 16 nr. 3
Stof: mama's voorraad (fleece; jeans-teddy)
Boordstof: De Stoffenknop
Rits: Veritas


Steeds blij met jullie reacties ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...