zondag 3 maart 2013

Lentebroek voor Marthe

Met de lente in het vooruitzicht, en een ribfluwelen stofje in de kast met een echt lentekleur - oranje - maakte ik deze broek voor Marthe. Model 11 uit Knippie 2010-nr. 4, maat 104. Het is de eerste keer dat ik een "echte" broek maak, met voor- en achterzakken, sluiting met een knoop vooraan, lendenband, verschillende belegsels enz. Ik heb er wel wat werk aan gehad, en maakte voor mezelf wat foto's van detail afwerkingen die ik nl. wil onthouden voor volgende broeken. Daarom noteerde ik onder de foto's van de afgewerkte broek - die perfect past voor Marthe - de werkvolgorde met hier en daar details.


Werkvolgorde na het knippen van de verschillende delen:

1. Delen verstevigen (met vlieseline) zoals aangeduid in de werkbeschrijving. Hier waren dit de binnen-lendenband (belegband) en de belegsels van zowel de voor- als achterzakken. Zakken apart eerst volledig afwerken volgens de werkbeschrijving.

 

2. Zakken aanstikken op voor- en achterdelen: De hoekpunten + evt. randen van de zak van het patroon werden vooraf gemarkeerd op de stof, dit helpt voor het aanstikken van de zakken op de juiste plaatsen.

3. Sluiting vooraan (na het aanstikken van de zakken): Eerst werd de voornaad gestikt tot 2 cm voor het kruispunt (belangrijk om dit open te laten!). Hierboven een algemeen zicht, hieronder detailfoto's van voor- en achterzijde van de sluiting. Ik heb hier vooraf serieus moeten over nadenken. Vandaar dat ik enkele dingen wil onthouden. Aan het linkerdeel van de broek (met speldjes in op foto's) werd een beleg gestikt, aan het rechterdeel een recht klein stukje dat gewoon dubbel gevouwen werd. Achteraf heb ik wel gezien dat ik eigenlijk een jongens-sluiting maakte, terwijl het dus omgekeerd moest zijn voor een meisje. 

De naad van het voorbeleg werd nadien doorgestikt met een ronding onderaan.
 
 
4. Volgorde van het stikken van de naden: (1) voornaad (zie hierboven bij sluiting), (2) zijnaden, (3) binnenbeennaden, (4) één been omkeren en in het andere been brengen en dan tenslotte de rugnaad verder stikken - dit lukt perfect op deze manier! Zie foto's hieronder:

 
5. Aanstikken van de lendenband: eerst buitendeel aanstikken, dan binnendeel aan buitendeel stikken, evt. elastiektunnels aanbrengen in de rug en/of ter hoogte van de zijnaden, en na het inbrengen van elastiekjes, het binnendeel van de lendenband omplooien, strijken, en vaststikken aan de broek. De hoeken aan de sluiting vooraan door eerst vertikaal in te plooien (en strijken) en dan horizontaal in te plooien, met een finale vertikale stikking vooraan.
 
 
6. Afwerking met knoop en knoopsgat. Ik gebruikte een ijzeren knoop die in de lendenband geklopt werd. Knoopsgat voor een broek horizontaal maken!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...