Doorgaan naar hoofdcontent

Breisels: de Quokkasweater in tweevoud!

Eindelijk, eindelijk een blogpost over mijn nieuwe eerste breisels!


Dat "nieuwe, eerste" leg ik zo meteen uit, maar waarom dat "eindelijk"? Wel, hier heb ik nl. uren, avonden, weken,... aan gewerkt!!! Niet aan deze blogpost, voor de duidelijkheid, maar aan de breisels ;-). Een heerlijk tijdverdrijf op lange winteravonden, gezellig in de zetel aan het houtvuur, voor mij zijn er geen betere avonden dan deze. Met het uitkomen van nieuwe breipatronen bij CompagnieM in het najaar 2017, leek me dit de ideale herfst om terug aan het breien te gaan!!
Ik begon aan een eerste Quokkasweater in effen lichtblauw begin november. Het breien op zich valt best nog mee, dat is op 4-6 weken af. Maar het in elkaar steken van al die gebreide lapjes... als je 't mij vraagt, kruipt daar de meeste tijd in ;-(.


Feit is dat ik dit eigenlijk nog niet onder de knie had, een gebreide trui afwerken aan de naden en de hals, dit moet waarheidshalve gezegd worden. Terwijl het patroon van de Quokkasweater van CompagnieM heel duidelijk is, met een goede uitleg stap voor stap, was de info over het afwerken van een gebreide trui voor mij persoonlijk eerder schaars. Gelukkig kon ik op YouTube vinden wat ik nodig had: hoe de naden van breiwerk "proper", dus zonder dat je dit ziet (!) af te werken?


Na de eerste 6 weken breien aan de trui voor Marthe, volgden eerst een nieuwe 6-tal weken voor een tweede trui, eentje voor Tobias. Starten aan een nieuwe trui was voor mij immers een eenvoudiger optie dan de trui voor Marthe in elkaar te steken! ;-).
Daarna volgde een stop in het breien, en daarna nog eens ongeveer evenveel weken om de gebreide truien ook daadwerkelijk in elkaar te steken...Maar nu eerst kort iets over dat "nieuwe eerste breisels". Het zijn niet echt mijn eerste breiwerkjes ;-).  In een ver verleden, toen ik 11-12 (!) jaar was, bouwde ik mijn eerste brei-ervaringen op en breide ik een truitje voor mijn jongste broertje dat dan nog moest geboren worden ;-) Oh, oh, waar is die tijd?! Ook breien leerde ik van mijn mama, en we deden het samen, mijn zusje (zij was toen pas 10 ongeveer) en ik, en de mama natuurlijk! Wat was dat een prachtige tijd...
Later, vele jaren later, breide ik een aantal mooie creaties voor mijn eigen kindjes: dit breisel voor Marthe en deze creatie voor Lenah zijn er 2 die dit blogje haalden ;-). Het is zo'n 6 jaar geleden dat ik 'actief' breide. Er liggen sinds die tijd ook nog wel een aantal onafgewerkte lappen in de kast, die ik ooit wel eens terug bovenhaal - nu ik die propere afwerking van de naden en de hals echt wel onder de knie heb! - zij het dan om als geschenk te gebruiken voor andere kids.De Quokkasweater is een heerlijk breipatroon. In de versie voor Marthe paste ik alles letterlijk toe, dus breide ik ook de buidelzak. Zo een leuk detail, zo'n unieke aanpak ook in het patroon, daar hou ik van! Deze trui is volledig in één kleur; de lichtblauwe breiwol vond ik in Zeeman.
In de trui voor Tobias liet ik de buidelzak achterwege maar wilde ik fijne streepjes - idee van CocoCie die ik dan ook hier eervol wil vermelden ;-) - in een donker kleur toevoegen. Deze lopen door zowel op voor- en achterpand als in de mouwen. En het is omdat ik fijne streepjes (telkens 1 rij) wou, dat de zak in dergelijke fijne streepjes, te moeilijk was om erin te integreren. Maar ik vind dat de resultaten er echt wel mogen zijn ;-).


Eén opmerking misschien: het is een geluk dat de winter dit jaar langer duurde (duurt!), zodat Tobias zijn warme trui wel frequent aan kon doen, ik vrees nl. dat hij hem volgende winter al niet meer zal passen wegens te klein. Misschien dat hij wel als "buiten-trui" dit jaar verder door kan afgedragen worden ;-).Aan de vele foto's kunnen jullie wel zien hoe trots ik op deze creaties ben ;-).
De maat bij Marthe valt ruimer. Deze trui is aan de hals eigenlijk te wijd, zodat hij uiteindelijk nog niet helemaal af is. Maar... Marthe zal hem pas volgende winter dragen - vandaar nog geen aan-foto's van dit exemplaar - dus ik heb nog tijd!


Bedankt om hier te komen lezen en een reactie is steeds welkom!!!
Vele naai- en brei-groetjes ;-)

Reacties

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van