Doorgaan naar hoofdcontent

Naai voornemens voor 2018!

Een gelukkig nieuw jaar aan al mijn lezers!
Bij het begin van een gloednieuw naai jaar, horen nieuwe naai-voornemens, niet? Ik deed mee aan de nieuwste Let's Sti(c)k Together van Marjolein, en post hier daarom vandaag mijn voornemens op naaivlak voor 2018 ;-). De afgelopen weken maakte ik heel wat naaisels die de blog nog niet haalden. Daarom koppel ik mijn voornemens voor 2018 graag aan enkele recente naaisels. Ik ben best goed op dreef wat naaien betreft, en wens eigenlijk niet liever dan dat ik op dezelfde manier kan verdergaan in 2018... ;-)

1. Veel sweaters en sweaterjurken naaien
Sweaters zijn volledig terug in; dat is overal te zien in naailand. Nieuwe boeken en (gratis) patronen voor sweaters komen uit, prachtige collecties sweat- en French Terry stofjes die zich perfect lenen voor sweaters, massa's blog- en IG posts zijn te lezen iedere dag met originele sweaters en sweaterjurken allerhande.
 Zelf heb ik er niet alleen een supergoed Burda basispatroon voor sweaters bij; ik kocht in het najaar bovendien het boek I love Sweaters van Fran Vanseveren. Deze 2 zaken zorgden voor een heuse sweater-naaispurt in de afgelopen herfst ;-).


Een eerste basis Burda sweater is bovenstaande in een leuk tractor-tricot stofje met roestkleurige boordstof met een glittering in, beiden van hier. Tobias is gek van deze trui, dus dat vroeg om meer ;-).


Aanpassingen op de Burda sweater volgden met deze scribbles French Terry van de SYAS Playtime herfstcollectie, die ik combineerde met de perfect bijpassende herfstbruine boordstof van die collectie. Mits het patroon te verlengen, naai je met hetzelfde patroon een sweaterdress. De maple leaves French Terry stof die ik kocht, gebruikte ik volledig voor deze Burda sweaterdress. Ik ben heel blij met dit patroontje, dat én een goed basispatroon vormt én heel veel opties en varianten toelaat.
Uit mijn nieuwste naaiboek tekende ik als eerste patroon de Jesi maat 110 voor Tobias. Ik vind de kraag aan deze sweater superleuk en origineel!


Naast de SYAS Playtime sweaterdress voor Lenah en deze hierboven voor Marthe, is het Fons en Sien shirt en dress patroon voor mij een absolute topper van 2017! Deze Sien dress maakte ik voor Lenah aan het begin van de herfst.


2. Meer buiten mijn "comfort-zone" treden
Eens iets naaien dat ik niet gewoon ben, of zelfs nog nooit eerder deed, dat staat zeker op de planning. Mezelf eens uitdagen werkt zo stimulerend voor mijn hobby die mijn passie is. Tassen, hoezen, kussens, gordijnen, pyjama's, jassen,... zijn slechts enkele voorbeelden. Zo naaide ik tot voor kort nog nooit eerder een pyjama ;-). Hier bracht ik in december verandering in, met eerst 3 katoenen tricot pyjamatruitjes (zie foto) voor de kids, en daarna ook warmere spons of badstof pyjama's in 2 delen die ik hier postte ;-).


 Broeken in het algemeen staan eigenlijk eerder onderaan op mijn to sew-lijst, en de voornaamste reden hiervan is dat ik simpelweg lang gezocht heb naar een goed legging patroon. Nu heb ik er eentje gevonden met deze Love Notions Legging. Voor een pyjama leerde ik dat je best wel 2 maten groter knipt dan het patroon (het is een aansluitende legging).

3. Meer naaien voor mezelf
Ik startte met dit voornemen eigenlijk al in december, door mezelf in te schrijven voor 2 damespatroon testen. Eentje postte ik hier al, een tweede maaksel is niet volledig afgeraakt (wat tegengevallen, echter het kan nog bijgestuurd worden). Maar het voornemen dat ik hier op drie wil zetten, is vast en zeker meer te naaien voor mezelf!

4. Me verder ontplooien in het breien
Of ik zou ook kunnen schrijven: meer brei-posts op mijn blog dit jaar. Binnenkort blog ik over 2 nieuwe breisels, waarmee ik in de herfst 2017 startte, dank zij een tof nieuw breipatroon van CompagnieM. En ik ben van plan zo nog vele breiprojecten te laten volgen in 2018!

5. Meer patroontesten en naaidates
Af en toe wil ik me engageren voor een naai- en/of breipatroon test en wil ik ook deelnemen aan naai- of brei-dates!

Voila, dit is het voornaamste. Tien of zelfs 12 voornemens - zoals bij menig andere blogsters - vind ik heel knap maar dat is veel te veel voor mij. In deze jachtige tijd van deadlines, presteren, en maatschappij-druk, wil ik bewust niet te veel cijfers op mijn voornemens plakken. Ik hou het bij 5, en ik hou ze dus algemeen ;-). Maar ik zal mijn best doen om ze allevijf evenveel aandacht te geven, het zijn mijn 5 stokpaardjes op creatief vlak voor dit jaar! ;-)

De voornemens van vele andere naaiende blogsters die zich ook inschreven voor deze Let's Sti(c)k Together, kunnen hier gelezen worden:

Flaflinko - C'est Saar - Nathalie's Naaisels - Sewing à la carte - Sewbidoo - Woohoo by Davina - Frullemieke - SewBel - Wilwarincouture - ViTess - Two Owlettes -
The Needle Of Choice - Naadjesendraadjes - Noxeema - Gezien bij Justine - Larth - Stokstaartjedoethetzo - Mimaloki - Blogrevolution - Khadetjes - Liesellove - Plus 2 is 5!

Een bijzonder dankjewel aan Marjolein voor de organisatie van deze LS2G!Leuk dat je hier kwam lezen! Steeds blij met jullie reacties en vele naaigroetjes ;-)

Reacties

 1. Mooie voornemens! Heel veel succes ermee, beter haalbaar dan teveel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij mij kwam het 'meer uit de comfort zone treden' vanzelf naarmate ik langer naaide. Ik naai nu zo'n vijf jaar en ik merk dat ik vaker naar stoffen grijp waar ik de eerste jaren al bij het denken eraan in een kramp schoot ;).
  Ik vind dat er een paar boeiende voornemens tussen zitten - fan van 'meer naaien voor mezelf'! -, benieuwd hoe je ze vorm zult geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie lijst voornemens. Ik heb me vorige jaar elke maand bijna verplicht om voor mezelf te naaien en vooral ook om op de foto te staan. Dus ik zou zeggen ga er voor en succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Noxeema, @Khadetjes en @stokstaartje: Dankjewel voor jullie reacties!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Most popular

Koksmuts en -schort

Marthe en Lenah spelen zo graag in hun keukentje, en we hebben wel een paar kinderschortjes, maar ik wou graag eens een echte koksmuts en een bijhorend schortje zelf maken. Voor de muts baseerde ik mij op de handleiding te vinden via www.dedroomfabriek.be . Heel eenvoudig: starten van een cirkel, en een brede band (2 stukken stof). Heel veel plooitjes in de cirkel maken, tot wanneer de totale breedte ongeveer overeenkomt met de hoofdomtrek en ook de breedte van de band die onderaan komt. Hier is de band misschien iets te hoog gemaakt. Voor de sluiting achteraan gebruikte ik nog eens kamsnaps, waarbij ik er 2 iets van elkaar zette. Muts is afgewerkt met biaislint dat ik ook in het schortje gebruikte: Het schortje is een eigen ontwerp. Leuk om te maken, maar het vroeg toch enig denk- en paswerk. Daarom met wat extra foto's en uitleg voor mocht ik dit nog eens maken: 1. Het volledige patroon eerst knippen uit de achterkant-stof (witte lakenstof in dit geval). Daarna h

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden. Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus. Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie , de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122&qu

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet! De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken. Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier , eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn. Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-). Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...? Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de me

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op! Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-) Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: d

I love sweaters: de Troja

Ik hou van sweaters, waarvan er zo veel verschillende patronen bestaan! Eentje in het boek I love sweaters , is de Troja. Het patroon staat er in voor kinderen, tieners, mannen én vrouwen, als dat geen succesnummer is! Ik ben fan van raglan mouwen in een trui, en de raglan lijnen in de Troja hebben een lichte ronding, waardoor de pasvorm enorm goed is en een beetje elegant wordt.   Ik tekende maten 110 en 128 over, en maakte voor elk kind een Troja. Die van Tobias postte ik hier onder de titel "Happy new wear" ;-). En die titel past heel goed hier. Ik koos een happy stofje van Bambiblauw  voor deze eerste Troja sweater voor mijn happy boy, gecombineerd met de zachtblauwe, soepele boordstof van See You At Six. Voor Lenah en Marthe koos ik tevens stofjes die ik kocht bij Bambiblauw: Eva's zwanen voor Marthe, en een vrolijke French Terry met konijnen  voor Lenah. De zwanen combineerde ik met bruine matelassé en okergele boordstof van hier .

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile . Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog : de Vesper sweater & dress. Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5! Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige dou

Odette, oh Odette... + uitslag giveaway!

Follow my blog with Bloglovin Ik heb geen abonnement op LMV, maar af en toe koop ik eens een nummer. Zo ook de editie mei-juni 2017. Verschillende modellen daarin trokken nl. mijn aandacht, waaronder het Odette T-shirt voor dames. Van dit naaipatroon zag ik al heel veel zelfgemaakte versies passeren, maar ook ongeveer dubbel zoveel aanpassingen aan het patroon! Gewapend met deze achtergrond info, wou ik me er toch ook eens aan wagen, mijn kleerkast kan wel wat T-shirts extra gebruiken.    Mijn eerste (test)versie is het shirt met streepjes. Ik knipte maat 40 en veranderde niets aan het patroon, met uitzondering van de lengte onderaan waar ik zo'n 7 cm bij knipte. Vooraan een reststofje met strepen, achteraan een effen grijze tricot. De mouwtjes vind ik heel leuk aan de Odette shirt. Maar mijn eerste exemplaar valt iets te ruim vind ik zelf. Ik was niet tevreden en wou dus een tweede, aangepaste versie die meer op maat moest zijn ;-). Wat veranderde ik

Stolpplooien rokje met tutorial

Nu de lente komt piepen, de zon veel meer van de partij is, de dagen beginnen te lengen... blijft het maar kriebelen om rokjes te maken! In mijn stoffenkast bevinden zich een aantal stevige tricotjes die al zo oud zijn dat we van retro kunnen spreken. Ze zijn van zwaardere maar soepel vallende diolen stretch en komen uit de oude voorraad van mijn mama. Nu leken deze stofjes me heel geschikt voor rokjes met stolpplooien. Ik deed wat denk- en meetwerk, en tekende de afmetingen zodanig uit dat ik uitkwam op 5 stolpplooien vooraan en 5 achteraan. De plooien stikken en nadien aan de onderkant een horizontale stikking doen aan elke plooi, is het grootste werk aan dit rokje. Voor de rest zit zo'n rokje vrij snel ineen! Omdat ik dit zo een leuk projectje vind om te doen, wil ik mijn werkwijze hier graag delen. Tutorial voor een stretch rokje met stolpplooien : Meet eerst de breedte van de 2 rokdelen. Bij mij was dit 72 cm. Trek de naadwaarde af: aan wee

2x Simple Dress - 2x recycling

Ik maakte reeds een tijdje geleden twee Simple Dresses  voor de meisjes. Vandaag vond ik, dank zij het stralende lenteweertje, een geschikt moment om de jurkjes op beeld vast te leggen en eindelijk te posten hier. De jurk van Marthe knipte ik uit een oude trui van mezelf. Marthe is gek op letters en figuren op haar kleren vooraan. Deze trui leek me nog te intact om weg te doen, ideaal dus om er voor haar iets moois van te maken. Op die manier blies ik het recyclen van oude kledingstukken nog eens nieuw leven in ;-) De Simple Dress is echt eenvoudig en heel leuk om te maken, slechts 2 patroondelen knippen en in elkaar stikken, afwerking hals en mouwtjes en 2 elastiekjes in het middel, en klaar! Zo simpel, dat ik ook nog een tweede exemplaar van deze Simple dress maakte. Voor Lenah vertrok ik van een kleedje met ananas-print dat ik vond bij Bel & Bo. De maat was te groot voor mijn meisjes, maar ik vond het kleedje te mooi om te laten liggen. Zo verknipte