donderdag 11 september 2014

Ode aan mijn mama en haar naaitalent

Onlangs ruimde mijn mama kleren van vroeger op, en werd er een verdeling georganiseerd onder haar dochters. De zaken die ik uitkoos werden meestal door mama zelf genaaid voor een of meerdere van haar kinderen, en zijn op die manier heel waardevol. Stuk voor stuk unieke realisaties, die ofwel in afgewerkte en bruikbare staat, rechtstreeks tot doel kunnen zijn voor een van mijn kindjes of mezelf, ofwel mits enige aanpassing kunnen omgetoverd worden tot iets moois. Tevens zijn er kledingstukken bij die ik kan beschouwen als een (groot) stuk stof, waaruit dus iets volledig nieuws kan genaaid worden. Vele projecten of projectjes heb ik al in mijn hoofd. Hieronder lijst ik er 10 op, om zo een doel te hebben met die vele waardevolle stukjes of stukken kledij van vroeger:

1. Een prachtig kleedje, door mama genaaid voor één van de bruidsmeisjes op mama en papa's huwelijk. Mits inleggen van de zoom kan dit kleedje perfect gedragen worden door Marthe.
 
 

2. Een tweede kleedje, waarvan enkel de zoom moet ingelegd worden. Lenah kan het vrijwel direct dragen.


3. Een plooirokje waarvan ik de lijstjes zal wegdoen, dat Marthe kan dragen komende winter.


4. Door onderstaand jurkje eens mooi te strijken, hier en daar een stikking te herdoen en ook de belegsels aan de hals- en armsopeningen overal vast te stikken, is het kant en klaar voor Lenah komende herfst en winter!


5. Van dit lichtgroene rokje maakte mama er waarschijnlijk meerdere (voor mij en mijn zussen). Ik zou het gebruiken als rokdeel in een kleedje voor Marthe, dus te combineren met een bovenstukje dat erbij past.

6. Van dit kleedje zijn er 2 exemplaren, perfect bruikbaar dus voor de 2 meisjes. Hier is nog wat werk aan, het zijn 2 mooie zachte kleedjes voor de komende wintermaanden.


7. En dan iets voor Tobias: een perfect omkeerbaar klein jongensjasje! Hier was ik direct verliefd op; enkel de rits moet vernieuwd worden. Dit zal niet simpel zijn om even mooi terug af te werken, maar het loont de moeite om dit te doen vind ik ;-)


8. Een grote zomerrok (destijds), waar ik 1 of 2 nieuwe rokjes of kleedjes kan uit maken voor de meisjes. Model enz. nog te bepalen... maar dus een groot nieuw prachtig stuk stof is dit:


9. En ook nog iets voor mezelf: een rok met uitkerende naden. Mits enige eventuele verandering kan hier iets moderns van gemaakt worden hoop ik.


10. Tenslotte nog dit tricot truitje, misschien nog het meest waardevolle van allemaal. Mama maakte dit nog voor haarzelf, en droeg het (o.a.?) toen ze pas getrouwd was... Ik weet nog niet voor wie ik het zal gebruiken en wat precies ik zal maken. Voor mezelf is het in ieder geval te klein ;-) dus het zal opnieuw iets voor de kindjes worden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...