Doorgaan naar hoofdcontent

Ode aan mijn mama en haar naaitalent

Onlangs ruimde mijn mama kleren van vroeger op, en werd er een verdeling georganiseerd onder haar dochters. De zaken die ik uitkoos werden meestal door mama zelf genaaid voor een of meerdere van haar kinderen, en zijn op die manier heel waardevol. Stuk voor stuk unieke realisaties, die ofwel in afgewerkte en bruikbare staat, rechtstreeks tot doel kunnen zijn voor een van mijn kindjes of mezelf, ofwel mits enige aanpassing kunnen omgetoverd worden tot iets moois. Tevens zijn er kledingstukken bij die ik kan beschouwen als een (groot) stuk stof, waaruit dus iets volledig nieuws kan genaaid worden. Vele projecten of projectjes heb ik al in mijn hoofd. Hieronder lijst ik er 10 op, om zo een doel te hebben met die vele waardevolle stukjes of stukken kledij van vroeger:

1. Een prachtig kleedje, door mama genaaid voor één van de bruidsmeisjes op mama en papa's huwelijk. Mits inleggen van de zoom kan dit kleedje perfect gedragen worden door Marthe.
 
 

2. Een tweede kleedje, waarvan enkel de zoom moet ingelegd worden. Lenah kan het vrijwel direct dragen.


3. Een plooirokje waarvan ik de lijstjes zal wegdoen, dat Marthe kan dragen komende winter.


4. Door onderstaand jurkje eens mooi te strijken, hier en daar een stikking te herdoen en ook de belegsels aan de hals- en armsopeningen overal vast te stikken, is het kant en klaar voor Lenah komende herfst en winter!


5. Van dit lichtgroene rokje maakte mama er waarschijnlijk meerdere (voor mij en mijn zussen). Ik zou het gebruiken als rokdeel in een kleedje voor Marthe, dus te combineren met een bovenstukje dat erbij past.

6. Van dit kleedje zijn er 2 exemplaren, perfect bruikbaar dus voor de 2 meisjes. Hier is nog wat werk aan, het zijn 2 mooie zachte kleedjes voor de komende wintermaanden.


7. En dan iets voor Tobias: een perfect omkeerbaar klein jongensjasje! Hier was ik direct verliefd op; enkel de rits moet vernieuwd worden. Dit zal niet simpel zijn om even mooi terug af te werken, maar het loont de moeite om dit te doen vind ik ;-)


8. Een grote zomerrok (destijds), waar ik 1 of 2 nieuwe rokjes of kleedjes kan uit maken voor de meisjes. Model enz. nog te bepalen... maar dus een groot nieuw prachtig stuk stof is dit:


9. En ook nog iets voor mezelf: een rok met uitkerende naden. Mits enige eventuele verandering kan hier iets moderns van gemaakt worden hoop ik.


10. Tenslotte nog dit tricot truitje, misschien nog het meest waardevolle van allemaal. Mama maakte dit nog voor haarzelf, en droeg het (o.a.?) toen ze pas getrouwd was... Ik weet nog niet voor wie ik het zal gebruiken en wat precies ik zal maken. Voor mezelf is het in ieder geval te klein ;-) dus het zal opnieuw iets voor de kindjes worden.Reacties

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van