zondag 16 juni 2013

Zomerkleedjes en -rokje

Een uitdaging voor mij bij het naaien is om het naaiwerk telkens af te werken. Vaak begin ik aan iets, en dan al aan iets nieuws nog voor het eerste af is. Het is echt een valkuil: ik heb momenteel zeker een 10-tal dingen liggen die nog niet af zijn! Dit weekend heb ik eens de stapel "nog-af-te-werken" dingen aangepakt, te beginnen met 4 dingetjes voor de kindjes waar ik de afgelopen weken aan begon: 3 kleedjes en 1 rokje.


De turkoois-met-zwart bedrukte katoenen jurk voor Lenah is het "tuniek" model Lara uit het boek Allemaal Kleertjes voor 4 jaar (eerst bedoeld voor Marthe dus). Bij het passen vond ik het nogal nauw voor Marthe, vandaar dat het ook als langer kleedje kan dienen voor Lenah. En Lenah was duidelijk trots met haar nieuwe kleedje ;-) Al duurde de pret niet lang, toen ze merkte dat ze met dat ding niet zo snel kon kruipen, moest het kleedje opeens vlug uit...Het aardbeienjurkje voor Marthe is gemaakt met een patroon dat ik al liggen had, model 18 van Ottobre 3/2011 (ik maakte hier een paar jaar terug een ribfluwelen kleedje mee voor Elisa). Iets maken met een reeds geknipt patroon gaat dubbel zo snel... dit kleedje was dan ook gauw gestikt, afgewerkt met gele passpel en bijpassende gele knoopjes bovenaan (maar die knoopjes en knoopsgaten + zoom kwamen dus pas dit weekend aan de beurt). Prachtige knoopjes trouwens, die voor mij pure nostalgie zijn: de dateren van in mijn kindertijd, ik wist dat mama er nog moest liggen hebben dus ze komen van haar! Het kleedje zag er op eerste zicht wat breed uit voor Marthe, maar ze groeit zo snel dus het kleedje zal deze zomer goed zitten.


Het blauw gestreepte tricot kleedje is een eigen ontwerp... Enfin, door eventjes te kijken naar de afmetingen van een bestaand kleedje dat Marthe momenteel draagt, en op basis van haar maten (ruglengte, schouderbreedte, lendenomtrek) tekende ik zelf een patroontje. De totale ruglengte perfect in 3 gedeeld, en in het bovenste stuk gewoon de armsopeningen rond afgesneden alsook de halsopeningen (verschillend op rug- en voorpandje) wat ingesneden, en dat is het!


Tenslotte nog een tricot rokje, handleiding volgens Elisanna (supereenvoudig, gewoon maten meten en zelf een patroon tekenen op basis daarvan). In de lendenband heb ik - op aanraden van een heel ervaren naaister nl. mama! - een elastiek gestoken bovenaan (tunnel) zodat het rokje blijft zitten bij Marthe, want zelfs met tricot zitten kleren vaak te los. Het is duidelijk van de foto's dat Marthe niet graag poseert... foto's zullen moeten gemaakt worden als ze de kleertjes draagt ;-)
2 opmerkingen :

  1. Knap gedaan hoor! Het aardbeienkleedje is machtig schgwonne!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooie fotoshoots van Lenah !!! :-)
    Mooi meiske in schone kleedjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...