zaterdag 25 februari 2012

Autostoel overtrek

Eén van de moeilijkste dingen die ik ooit gemaakt heb, is een overtrek voor een oude autostoel. Afgelopen najaar hadden we een extra stoel nodig voor Marthe. We kregen een oude autostoel van familie, waarvan ik de bekleding wou vernieuwen alvorens hem te gebruiken in onze wagen. Ik heb hier bijna een week aan gewerkt. Ik tekende nl. zelf het patroon, door het papier op de verschillende delen van de stoel te leggen en lijnen te tekenen. Daarna kwam er heel wat maat- en paswerk bij kijken vooraleer de delen uit de stof te knippen. Als stof gebruikte ik een groot stuk double-face fleece van redelijke dikte dus ideaal als bekledingsstof.

 
Na het uitknippen van de verschillende delen uit de stof, werden de delen ook uit wattine geknipt. De wattine werd aan de stof bevestigd bij het aan elkaar stikken van de verschillende delen, nl. het doorstikken van de naden. Op die manier wordt het een zachte overtrek. Hieronder een beeld van de (reeds volledig afgewerkte) binnenkant:
 
 
Het aan elkaar naaien van de verschillende delen, vooral op de hoek-uiteinden waar meerdere stukken samen komen, vergde enig denkwerk. Het doorstikken van de naden diende om de wattine vast te hechten, en om het geheel mooier te maken van uitzicht.
 
 
Eén van de moeilijkste punten was het aanbrengen en omzomen van 4 openingen voor de gordelpunten. Deze moesten mooi op de openingen in de stoel passen, dus werden pas aangebracht na het ineenstikken van de verschillende delen tot één geheel. De onderste gordelopeningen liggen op de zijnaad, wat het iets vergemakkelijkte.
 
 

Bovenaan is er een flap die over de stoel getrokken kan worden en die ervoor zorgt dat alles mooi aansluit. Aan de zijkanten + bovenaan werd tot slot een koord aangebracht om het geheel aan de stoel zelf vast te maken:


 Veel inspanningen dus, die wel de moeite lonen vind ik. Als ik ooit nog een autostoel overtrek maak, zal ik misschien wel rek-stof gebruiken zodat alles wat meer meegeeft en aansluit.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizo...