zondag 13 november 2016

Hoe zelf een JBC jurk naaien?

Ik speelde al lang met de gedachte om zelf een jurk patroon te tekenen. Een eenvoudige rechte tricot of sweat-jurk, met een gefronst rokdeel, met of zonder zakjes, en met raglan mouwtjes. Zo'n kleedje had ik in gedachten, in dikkere tricot, en het mocht ook wel wat modieus zijn. Ik bekijk veel reclamefolders van kinderkledij, en volg ook wel wat sites van bepaalde merken op. Toevallig hangen er deze herfst gelijkaardige tricot jurken in o.a. de JBC winkels. Vandaar dat ik er best wel trots op ben dat ik als het ware een eigen JBC-jurk heb ontworpen.
Dit is het resultaat van mijn eerste, nog-niet-perfect-afgewerkte patroon voor een "JBC jurk" ;-)
Voor het bovenpand baseerde ik mij op mijn eerder patroon voor een trui met lange raglan-mouw, zoals ik er onlangs nog eentje maakte voor Marthe, maar dan met korte mouw en minder hoog. Hier knipte ik het bovenstuk in 3 delen (dit had hier te maken met de print van de stof, ik had net niet genoeg om het voorpand in één stuk te kunnen knippen). Voor de juiste hoogte van het bovenstuk kwam wel wat pas- en meetwerk aan bod, net als voor de verhouding boven- en onderdeel.
Het rokdeel is breed genoeg gemaakt om het te kunnen fronsen. Ik zie zo'n jurk graag mét zakjes, maar deze kunnen even goed weggelaten worden.


Alle naden werden overlockt en open gestreken, de naden op het voorpand werden ook aan beide zijden doorgestikt. De zakjes en de hals zijn met boordstof afgewerkt. De mouwen en de onderrand van het kleedje hebben een simpele zoom, gestikt op 1 cm van de rand.
Deze jurk valt Marthe vrij groot uit, maar ze groeit zo snel... Zo is er wat marge om haar nieuwste jurk nog lang te kunnen dragen. Nog maar één enkele foto van de jurk aan het meisje, de batterij van mijn camera liet het net afweten op het moment dat ik haar wou fotograferen. 
Jurkje kan gecombineerd worden met een gilet erop of een souspull eronder.


Vooraf had Marthe het kleedje wel al mogen testen buiten, mét laarzen en jas dan weliswaar.
Het is een soepele en tegelijk iets warmere jurk. En je kan ermee spelen, springen, lopen,... !


Patroon: eigen (maat 122)
Tricotstof: Stoffen Van Leuven
Boordstof: De Stoffenknop

Wordt vervolgd...!

Steeds blij met elke reactie ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile . Indien nog niet, dan zal dit zeker e...