Doorgaan naar hoofdcontent

10 tips voor lange autoritten met kinderen

We gingen 10 dagen met de wagen op reis naar Zwitserland. Voor het eerst een trip van zo'n 950 km met onze 3 kids. Minder dan 1000 km vinden wij nog net te doen voor in-1-keer, daarboven zouden we wel een tussenstop met overnachting overwegen. Desondanks zagen we toch op tegen deze lange autorit, vandaar dat we deze zo goed mogelijk trachtten voor te bereiden vooraf.


Heel wat tips zijn te vinden op het www, echter hier volgt mijn persoonlijk lijstje van zaken die het overwegen waard zijn als je een lange autorit voor de boeg hebt met kleine kinderen op de achterbank. Het zijn deze zaken die bij ons de trips aangenaam, en eigenlijk verbazend vlot hebben doen verlopen ;-). Vandaar dat ik ze hier heel graag wil delen!

1. Overweeg de aankoop van een draagbare DVD speler met 2 schermen (als je 2 of meer kids hebt). Wij kochten dit aan een aantal weken voor onze afreis; we hebben er al heel veel plezier aan gehad en het is echt de aankoop waard (bij Medion, ~150 Euro).

2. Leen Dvd's (en evt. CD's met muziek) uit de bibliotheek. Het kost je slechts 1,5 Euro per Dvd ipv 10-20 Euro per aankoop, en je kan ze 6 weken of misschien nog langer uitlenen en er je kids plezier laten aan beleven. Verzamel alle Dvd's in een handig hoesje of zakje, zodat je deze allemaal snel bij de hand hebt voor een wissel in de auto. Wij deden ook hetzelfde voor de CD's, voor het beluisteren van muziek vooraan.


3. Maak vooraf voor elk kind een "verrassingszakje", dat je hen kan geven na een aantal uren rijden. Bij ons was dit na 4-5 uren op de heenreis. Ik maakte deze zelf vlak voor ons vertrek, op basis van dit eenvoudige zakje met koordsluiting (hier ook eerder gemaakt), dat ik wel vergrootte dit jaar. Wat zat er zoal in onze verrassingszakjes? Een klein knuffeltje; een mini-kleurboekje met setje wasco's/potloodjes/stiftjes; een klein puzzeltje of poppenkleertjes of klein voertuigje; een leuk armbandje; een gadget van de automaat. Heel wat kleinigheden zijn bvb. te vinden in Action of Brantano. Best is om enkele nieuwigheden te houden voor op de terugreis, en de zakjes ook dan voor het vertrek te vullen met kleine spulletjes die nieuw zijn voor hen!4. Neem een lijst met leuke spelletjes mee vooraan in de auto. Kies af en toe een origineel spelletje uit. Ik vond o.a. hier inspiratie voor toffe spelletjes op kindermaat. Onze favorieten waren "banaan", "ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is ... [kleur]", nummerplaten herkennen (pas vanaf 6 jaar), "ik ga op reis en ik neem mee...".

5. Neem voldoende drankflesjes, zakjes met koekjes en snoepjes mee vooraan, om eens uit te delen op een lastig moment. Ik weet het, dit klinkt niet zo gezond... maar als je eens originele snoepjes kiest, andere dan je kids gewoon zijn van te eten (of indien het helemaal geen snoepers zijn, dan zijn ze met alles content!), dat krikt het humeur echt wel op in de wagen ;-). Een klein snoepje af en toe tijdens een lange saaie rit, kan echt geen kwaad.

6. Geef elk kind een kussentje mee voor achter het hoofd, een warm dekentje, en 1 of 2 favoriete knuffels. Zo zitten ze behaaglijk en kunnen ze even dutten of gewoon rusten. Wij kochten 3 gelijke, leuke "Cars" kussentjes, bedoeld om mee te nemen op reis, maar die ze ook nu nog kunnen gebruiken als hoofdkussen.

7. Met kleine kinderen (onder de 7 jaar), is onze regel dat we om de 3 à 3,5 uren minstens een stop houden. Dat laatste, 3,5 uren is echt onze maximum non-stop rijtijd. Tijdens een stop strekken we de benen dus stappen we een eindje (bvb. naar toilet, restaurant, of wegshop), drinken en eten we iets, doen we wat stretching oefeningen (doe iets voor en laat het de kinderen nadoen, op een veilige plek waar geen auto's rijden!). Ook wat ruimte maken achteraan in de auto om (bvb. op een leuke deken) daar te kunnen zitten voor de picnic, vinden kleine kids best tof ;-).


8. Tracht vooraf stopplaatsen te zoeken waar er een speeltuin(tje) is. Zeker voor kleine kinderen, de moeite waard om evt. wat kilometers extra voor te rijden. Liever een aantrekkelijke stopplaats met speeltuin, wat groen en een picnic-tafel, dan een superdrukke parkeerplaats waar het rijtje schuiven is aan de toiletten en/of restaurant of kassa in de shop.

9. Laat de kinderen af en toe eens wisselen van plaats. Bij ons is de middenplaats achteraan, vanwege de 2 Dvd schermen links en rechts, uiteraard de minst favoriete. Zorg voor een beurtrol hier, waarbij elk kind ook eens op de minst favoriete plaats zit. Geef een extra positieve waarde aan deze "mindere" plaats, bvb. "Je kan hier het meeste zien, want je kan ook nog eens door de voorruit naar buiten kijken!"

10. Zet je zelf als niet-rijdende ouder desnoods eens in het midden op de achterbank, en je oudste kind vooraan op de passagierstoel. Dit helpt vnl. naar het einde toe van lange ritten; bij ons was dit bvb. nodig de laatste 2 uren van de terugreis, na zo'n 8 uren rijden al. Zeker indien je overdag rijdt, kan dit voor een aangename verandering zorgen en ook de laatste uren van de lastige trip naar huis, draaglijk houden ;-).

Zo, dit zijn mijn persoonlijke tips. Herkennen jullie hier zaken in, of hebben jullie andere goeie tips? Wat is voor jullie dé ultieme tip voor een lange autorit? Laat het zeker horen via een reactie!

Vele groetjes en tot schrijfs!

Follow

Reacties

  1. Super leuke tips en wat tof die zelfgemaakte zakjes. Dat ga ik zeker onthouden. En nog een leuk idee maar dan misschien best als je maar 2 kinderen hebt, raamstickers! Je had de mensen eens moeten zien kijken toen we in de file stonden en onze kids de ramen aan het beplakken waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Normaal hield ik de kinderen altijd bezig met autorijden, maar sinds ik mijn autorijbewijs heb gehaald rij ik nu ook wel eens. Hij kan zeker wat tips gebruiken merkte ik in het begin.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Most popular

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van

Odette, oh Odette... + uitslag giveaway!

Follow my blog with Bloglovin
Ik heb geen abonnement op LMV, maar af en toe koop ik eens een nummer. Zo ook de editie mei-juni 2017. Verschillende modellen daarin trokken nl. mijn aandacht, waaronder het Odette T-shirt voor dames. Van dit naaipatroon zag ik al heel veel zelfgemaakte versies passeren, maar ook ongeveer dubbel zoveel aanpassingen aan het patroon! Gewapend met deze achtergrond info, wou ik me er toch ook eens aan wagen, mijn kleerkast kan wel wat T-shirts extra gebruiken. 

Mijn eerste (test)versie is het shirt met streepjes. Ik knipte maat 40 en veranderde niets aan het patroon, met uitzondering van de lengte onderaan waar ik zo'n 7 cm bij knipte. Vooraan een reststofje met strepen, achteraan een effen grijze tricot. De mouwtjes vind ik heel leuk aan de Odette shirt. Maar mijn eerste exemplaar valt iets te ruim vind ik zelf.Ik was niet tevreden en wou dus een tweede, aangepaste versie die meer op maat moest zijn ;-). Wat veranderde ik aan het patroon? In de breed…

2x Simple Dress - 2x recycling

Ik maakte reeds een tijdje geleden twee Simple Dresses voor de meisjes. Vandaag vond ik, dank zij het stralende lenteweertje, een geschikt moment om de jurkjes op beeld vast te leggen en eindelijk te posten hier.

De jurk van Marthe knipte ik uit een oude trui van mezelf. Marthe is gek op letters en figuren op haar kleren vooraan. Deze trui leek me nog te intact om weg te doen, ideaal dus om er voor haar iets moois van te maken. Op die manier blies ik het recyclen van oude kledingstukken nog eens nieuw leven in ;-)


De Simple Dress is echt eenvoudig en heel leuk om te maken, slechts 2 patroondelen knippen en in elkaar stikken, afwerking hals en mouwtjes en 2 elastiekjes in het middel, en klaar!

Zo simpel, dat ik ook nog een tweede exemplaar van deze Simple dress maakte. Voor Lenah vertrok ik van een kleedje met ananas-print dat ik vond bij Bel & Bo. De maat was te groot voor mijn meisjes, maar ik vond het kleedje te mooi om te laten liggen. Zo verknipte en hervormde ik het gekocht…

I love sweaters: de Troja

Ik hou van sweaters, waarvan er zo veel verschillende patronen bestaan!

Eentje in het boek I love sweaters, is de Troja. Het patroon staat er in voor kinderen, tieners, mannen én vrouwen, als dat geen succesnummer is! Ik ben fan van raglan mouwen in een trui, en de raglan lijnen in de Troja hebben een lichte ronding, waardoor de pasvorm enorm goed is en een beetje elegant wordt.  

Ik tekende maten 110 en 128 over, en maakte voor elk kind een Troja. Die van Tobias postte ik hier onder de titel "Happy new wear" ;-). En die titel past heel goed hier. Ik koos een happy stofje van Bambiblauw voor deze eerste Troja sweater voor mijn happy boy, gecombineerd met de zachtblauwe, soepele boordstof van See You At Six.

Voor Lenah en Marthe koos ik tevens stofjes die ik kocht bij Bambiblauw: Eva's zwanen voor Marthe, en een vrolijke French Terry met konijnen voor Lenah. De zwanen combineerde ik met bruine matelassé en okergele boordstof van hier.

De konijntjes combineerden heel m…

Winterse zachtheid

Mijn eerste post in 2017... Vooreerst aan mijn lezers een gezond, gelukkig en creatief nieuw jaar gewenst!!! Een weekje verlof met de overgang van oud naar nieuw, gaf me wat ruimte om winterse kleertjes te naaien. Een eerste vrij snel klaar projectje is een Thor trui uit LMV voor Tobias. Omdat ik van de grasgroene sweat niet veel meer had (ik gebruikte deze stofjes ook al in een vorige sweater voor Tobias), werkte ik omgekeerd als wat het LMV nummer aangeeft voor de Thor. Namelijk: een bedrukt stofje voor achter- en voorpand, en een effen stof voor de mouwen en het zakje.
Ik vind de trui vrij kort uitvallen, helaas las ik de commentaren op dit patroon op de FB groep pas nadat de trui af was ;-( Alleszins een les voor een volgende keer wanneer ik iets maak van La Maison Victor! Voor de rest vind ik het patroon OK, maar mijn eigen patroon voor een trui met raglan mouwen is nog eenvoudiger dus krijgt toch de voorkeur ;-)

Ging onze kleine sloeber op deze laatste foto nu net neuspeuteren, o…

Sorbetto top voor kids en giveaway!

Mijn blognaam SewBel bestaat 1 jaar, dat wil ik vieren met een giveaway! Maar er is nog een reden voor die giveaway, meer hierover onderaan dit bericht ;-).

De Sorbetto top, wie kent deze niet? Het patroon voor dames heb ik al een hele tijd. Sinds kort liggen er een aantal stofjes klaar, ideaal voor enkele Sorbetto tops voor mezelf. Dit is work-in-progress... ;-) Een patroon voor een sorbetto-top voor kids zag ik nog niet passeren, maar wou ik graag uitproberen. Ik wou bovendien biaislint aan de binnenkant van hals- en armsopeningen alsook onderaan, ipv aan de buitenkant zoals gebruikelijk.Een Sorbetto-hack dus, maat 128, in dit mooie en heel soepele viscose-katoentje van hier. Als basis gebruikte ik dit eenvoudige patroon voor onderhemdjes. Aan middenvoor laat ik 4 cm extra ruimte voor de plooi. Dit wordt de breedte van de "sorbetto plooi" in het midden van het shirt. De plooi zelf stik ik van boven tot onder, exact op de plaats waar de patroon-middenvoor zich bevindt. Ik…