woensdag 11 september 2013

Feestkleedjes

Voor het verlovingsfeest van hun jongste tante, krijgen Marthe en Lenah elk een nieuw kleedje (dat mag wel voor zo'n gelegenheid vind ik). Van hetzelfde stofje - lichtblauw katoen met broderie - maar 2 verschillende modellen. Mezelf kennende ben ik hier ruim op tijd aan begonnen. Op deze regenachtige woensdagnamiddag heb ik de knoopsgaten gemaakt en de knoopjes eraan gezet.
 
 
Voor Marthe's kleedje (het is eigenlijk een tuniek) gebruikte ik het patroon Lara uit het (eerste) boek van C. Deweerdt - zie ook het kleedje van Lenah hier - voor 4 jaar, echter ik maakte het extra groot omdat deze maat de vorige keer voor Marthe te klein bleek. Met knoopjes over de volledige lengte in de rug. Bij het bovenstuk naaide ik de mouwtjes ook dicht (staat niet in de uitleg in het boek), en de middens op de rug werkte ik gewoon af door in te plooien en goed te strijken (staat ook niet echt uitgelegd; daarop komen dan natuurlijk de knopen en knoopsgaten).
 


 
Het kleedje van Lenah is het model met gekruiste bandjes op de rug, Lola uit hetzelfde boek. Patroon voor 2 jaar, wel mét naadtoeslag geknipt. Aan dit kleedje heb ik veel werk gehad. Voor het sluiten van het bovenstukje op de rug, beschrijft het boek een afwerking met splitbeleg. Ik snapte hier echter niets van, in de plaats daarvan zette ik gewoon een extra stukje aan één van de uiteinden.
 
 
 
Met als gevolg natuurlijk dat het aanstikken van het rokdeel aan het bovenstuk aarts(!)moeilijk was. Met wat gefoefel (foei voor mezelf) is het uiteindelijk gelukt om de 2 delen aan elkaar te zetten én het binnenwerk mooi af te werken. Sluiting met 2 knopen voor de 2 bandjes, achter op de rug. En dus een extra knoopje in het midden op de rug, voor het sluiten van het extra aangezette beleg.

 
 
Op de zakjes vooraan werd bovenaan een sierlintje aangebracht. Een mooi kleedje, alleen... bij de eerste keer passen bleek het nogal ruim te zitten bij Lenah (en ze vond het niet zo leuk, of dat de reden is weet ik niet). Mocht het echt te groot zijn, dan houden we de andere tuniek (kleiner maatje, van in juni) als 2de keus voor het verlovingsfeestje ;-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile . Indien nog niet, dan zal dit zeker e...