Doorgaan naar hoofdcontent

Zomerkleedjes en -rokje

Een uitdaging voor mij bij het naaien is om het naaiwerk telkens af te werken. Vaak begin ik aan iets, en dan al aan iets nieuws nog voor het eerste af is. Het is echt een valkuil: ik heb momenteel zeker een 10-tal dingen liggen die nog niet af zijn! Dit weekend heb ik eens de stapel "nog-af-te-werken" dingen aangepakt, te beginnen met 4 dingetjes voor de kindjes waar ik de afgelopen weken aan begon: 3 kleedjes en 1 rokje.


De turkoois-met-zwart bedrukte katoenen jurk voor Lenah is het "tuniek" model Lara uit het boek Allemaal Kleertjes voor 4 jaar (eerst bedoeld voor Marthe dus). Bij het passen vond ik het nogal nauw voor Marthe, vandaar dat het ook als langer kleedje kan dienen voor Lenah. En Lenah was duidelijk trots met haar nieuwe kleedje ;-) Al duurde de pret niet lang, toen ze merkte dat ze met dat ding niet zo snel kon kruipen, moest het kleedje opeens vlug uit...Het aardbeienjurkje voor Marthe is gemaakt met een patroon dat ik al liggen had, model 18 van Ottobre 3/2011 (ik maakte hier een paar jaar terug een ribfluwelen kleedje mee voor Elisa). Iets maken met een reeds geknipt patroon gaat dubbel zo snel... dit kleedje was dan ook gauw gestikt, afgewerkt met gele passpel en bijpassende gele knoopjes bovenaan (maar die knoopjes en knoopsgaten + zoom kwamen dus pas dit weekend aan de beurt). Prachtige knoopjes trouwens, die voor mij pure nostalgie zijn: de dateren van in mijn kindertijd, ik wist dat mama er nog moest liggen hebben dus ze komen van haar! Het kleedje zag er op eerste zicht wat breed uit voor Marthe, maar ze groeit zo snel dus het kleedje zal deze zomer goed zitten.


Het blauw gestreepte tricot kleedje is een eigen ontwerp... Enfin, door eventjes te kijken naar de afmetingen van een bestaand kleedje dat Marthe momenteel draagt, en op basis van haar maten (ruglengte, schouderbreedte, lendenomtrek) tekende ik zelf een patroontje. De totale ruglengte perfect in 3 gedeeld, en in het bovenste stuk gewoon de armsopeningen rond afgesneden alsook de halsopeningen (verschillend op rug- en voorpandje) wat ingesneden, en dat is het!


Tenslotte nog een tricot rokje, handleiding volgens Elisanna (supereenvoudig, gewoon maten meten en zelf een patroon tekenen op basis daarvan). In de lendenband heb ik - op aanraden van een heel ervaren naaister nl. mama! - een elastiek gestoken bovenaan (tunnel) zodat het rokje blijft zitten bij Marthe, want zelfs met tricot zitten kleren vaak te los. Het is duidelijk van de foto's dat Marthe niet graag poseert... foto's zullen moeten gemaakt worden als ze de kleertjes draagt ;-)
Reacties

  1. Knap gedaan hoor! Het aardbeienkleedje is machtig schgwonne!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mooie fotoshoots van Lenah !!! :-)
    Mooi meiske in schone kleedjes.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Most popular

Pattern hack: de Lena dress

Blogsters die zomaar een gratis patroon ter beschikking stellen, daar heb ik bewondering voor! Ik zou, eerlijk gezegd, nog steeds niet weten hoe ik een eigen getekend patroon kan digitaliseren... Daarom hierbij eens een dikke merci aan ieder die dit al eerder deed, of zelfs regelmatig doet!
De Lena dress is er zo eentje, die niet kon ontsnappen aan mijn aandacht. Ik printte dit patroon vrij snel uit, maar pas na de communie-outfits heb ik het patroon effectief ter hand kunnen nemen om een Lena jurk in elkaar te steken.


Tijdens het shoppen van stofjes en fournituren in de maanden voorafgaand aan de Eerste Communie van Marthe, moest ik me meermaals serieus inhouden (heel pijnlijk!) wat het kopen van nieuwe stoffen betreft. Enkele prachtige nieuwe tricots kon ik echt niet laten liggen! Deze blauw-wit gestreepte tricot met gouden vogeltjes, is er één van. Reeds sinds de aankoop hier, eind april, was de afspraak met mezelf dat dit het allereerste stofje zou zijn dat ik in mijn handen zou …

Fons en Sien jurk en sweater

Wat betekent "soon on the blog"? Hoe snel is dat? Sinds ik actief ben op Instagram - dat medium waar je niet veel meer nodig hebt dan 1 foto en een aantal sleutelwoorden, om met slechts een paar klikjes en in een mum van tijd een nieuwe creatie te delen ;-) - loop ik meer en meer achter met het bloggen van die creaties! Enkele goede voornemens moeten komaf maken met die achterstand in één, het bloggen van gemaakte naaisels en twee, het verwerken van nieuwe stofjes. Voor het eerste geef ik mezelf voortaan een maand de tijd, voor het tweede zet ik de zandloper op 3 maanden.


Deze beide creaties staan al eventjes op mijn Instagram (maar nog niet zo heel lang). En dit stofje met de gouden sterretjes ligt al een hele tijd in mijn stoffenkast (ik moet het toegeven: het is langer dan 3 maanden, veel langer zelfs!). Hoogtijd om te bloggen dus.


Ik maakte gebruik van het nieuwe gratis patroon van Sofie, de Fons & Sien trui en jurk. Ik maakte een "brede 122" - dit wil …

Lily Balou sweatjurken en een hoodie

Wie slechts als hobby af en toe eens naait, kan eigenlijk met moeite de vele stoffencollecties volgen die elkaar opvolgen, seizoen na seizoen. Naast de bekende SYAS collecties zijn er natuurlijk nog tal van andere prachtige collecties waarbij ik me al eens liet gaan, lees: waarvan ik de voorraad hier in mijn stoffenkast zelfs niet meer durf te tonen aan mijn man! Eentje die zeker eens wat aandacht verdient is de stoffenlijn van Lily Balou, met prachtige tricots maar ook jacquards die o.a. hier te koop zijn.


Bij mijn laatste aankoop van enkele van die prachtige jacquards van Lily Balou wist ik dat ik voor elk kind een stofje wou, maw de 3 nog beschikbare Lily Balou jacquard stoffen werden alledrie in het winkelmandje geklikt ;-).
Lang speelden de stofjes daarna door mijn hoofd, en maakten de hersenen in dat hoofd kronkels van wat ik er nu toch mee zou gaan maken...?


Eén ding wist ik zeker: ik wou een relatief snel resultaat! Daarom zijn het sweaterjurken geworden voor de meisjes. Vo…

Zomertopjes en -shorts!

Met de tropische temperaturen van de afgelopen week, konden we niet anders dan met prioriteit zomertops en -shorts te naaien ;-). De kleerkasten van de kids kunnen op dat vlak ook best wat aanvulling gebruiken. Ik liet hen dan ook een tricot stofje kiezen uit de voorraad. De meisjes kozen beiden (onafhankelijk van elkaar!) hetzelfde stofje met warm ingeduffelde pinguïns en witte sterren op!
Misschien een ietwat winters stofje op eerste zicht, echter als je met de ogen van een kind kijkt, is hier toch niets mis mee denk ik dan. Integendeel, wie weet zorgen de pinguïns met hun wintersjaal en -muts voor wat verkoeling nu... ;-)

Ik maakte voor de meisjes een top of singlet, maat 128. Omdat ik voor Lenah de achterkant in effen bijpassende tricot knipte, had ik nog net een voorkantje over voor een mouwloos T-shirt voor Tobias. Als hij zijn zussen weeral eens met iets zelfgemaakts aan ziet lopen, zegt hij tegenwoordig nl. steeds vaker: "en ikke dan mama"? Slik! Dus: daarom een in…

Vesper sweater in tweevoud!

Wie als naaister een IG en/of Bloglovin' account heeft, kent zeker Isabel van Bel'Etoile. Indien nog niet, dan zal dit zeker en vast niet lang meer duren. Isabel heeft er alweer een nieuw kindje bij, en stelt dit dan nog wel volledig gratis ter beschikking op haar mooie blog: de Vesper sweater & dress.

Een a-typisch sweaterstofje waarin ik vrij snel een Vesper sweater zag voor één van de meisjes, is deze zachtgele sweat uit de oude doos. Het is (of was) een oude oversized sweater van mezelf, die ik verknipt heb. Foei, hoor ik sommigen al denken... en ja, misschien krijg ik er wel spijt van, nu oversized terug in de mode is ;-(. Momenteel is die er (nog) niet, die spijt, want als ik naar dit resultaat kijk bij Marthe, ben ik overtuigd van mijn recycling projectje ;-). Zelfs de boordstof van de oude sweater heb ik kunnen recupereren. Ik pimpte de sweater op met een leuke zelf-gevonden haai-5!

Ik maakte er een bijpassend rokje bij, met een prachtige double gauze katoen van